«Ήχοι Αρχαίων» στην Άρτα


Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που εορτάζεται στις 18 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στον ρόλο που διαδραματίζουν τα μουσεία στη σύγχρονη κοινωνία ως φορείς διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με κεντρικό θέμα για τη φετινή χρονιά «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης», τα Μουσεία αναδεικνύονται επίσης ως σημεία συνάντησης και επικοινωνίας λαών, ιδεών και πολιτισμών.


Με την αφορμή αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας πραγματοποίησε τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Ήχοι Αρχαίων», την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος κατά το διάστημα 1989-2004.

Τα όργανα αυτά αποτελούν αντίγραφα των κυριότερων μουσικών οργάνων της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ. και εκπροσωπούν τις τρεις βασικές κατηγορίες, δηλαδή τα κρουστά, τα έγχορδα και τα πνευστά.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας τον Δεκέμβριο του 2015 και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης τον Οκτώβριο του 2018.


Μουσικοί, απόφοιτοι και φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσική της Σχολής Καλλιτεχνικής Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απέδωσαν με αρχαία όργανα σωζόμενα αρχαία μουσικά κείμενα και τραγούδια του ’’Ευρετηρίου’’.


Ακολούθησε μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου, με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, που παρουσίασε μουσικές της Σμύρνης με όργανα που έχουν διαγράψει πορεία χρόνων και στα χέρια των μαθητών και των μαθητριών γίνονται οι φάροι του μέλλοντος.

Σε συνέχεια των εγκαινίων της έκθεσης, σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, μικρά σύνολα με κιθάρες, κανονάκια και λύρες, κατανεμημένα στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, θα παραχωρήσουν μικρές συναυλίες για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επισκεφθούν την περιοδική και τη μόνιμη έκθεση, με σκοπό να γνωρίσουν τα αρχαία μουσικά όργανα μέσα από τα ίδια τα εκθέματα – αυθεντικά και αντίγραφα – αλλά και την εξέλιξη αυτών μέσα από τα σύγχρονα μουσικά όργανα και τη μουσική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − 6 =