Η Κύπρος από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το BREXIT

Είναι δεδομένο το Brexit; Είναι. Με ή χωρίς συμφωνία. Πόσο θα επηρεάσει τις οικονομίες η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιους; Στο ερώτημα αυτό απαντά η έρευνα-αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s. Μία έρευνα-αξιολόγηση που περιλαμβάνει ένα «καλό» και ένα «κακό» νέο. Το καλό νέο αφορά την Ελλάδα. Όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, η Αθήνα δεν θα επηρεαστεί ιδιαιτέρως. Το κακό νέο αφορά την Κύπρο. Το νησί της Αφροδίτης όχι μόνο θα υποστεί ζημιά, αλλά βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας των χωρών που θα επηρεαστούν πιο πολύ από το Brexit.

Η S&P εξέτασε τις διαφορές που προέκυψαν από το 2016, πριν το δημοψήφισμα του Brexit, μέχρι σήμερα, στις οικονομικές σχέσεις της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, 21 χώρες θα επηρεαστούν αρνητικά από το Brexit.

Πρώτη χώρα που επηρεάζεται άμεσα είναι η Ιρλανδία η οποία εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 16,7% του πληθυσμού της Ιρλανδίας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οικονομική έκθεση της χώρας στη Βρετανία είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες 21. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο με αρκετές εξαγωγές και η Ολλανδία με 7.3% του ΑΕΠ της να αντιστοιχεί σε εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κύπρος, που μας αφορά για πολλούς λόγους άμεσα, είναι στη 4η θέση, καθώς έχει αναπτύξει δεσμούς σε διάφορα επίπεδα, όπως στο τουριστικό και οικονομικό επίπεδο. Στην έκθεση γίνεται λόγος για το μεγάλο αριθμό Βρετανών συνταξιούχων, των βρετανικών βάσεων αλλά και για τους Κύπριους που διαμένουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οίκος υπολογίζει ότι ετησίως τα εμβάσματα από Κύπριους που διαμένουν στη Βρετανία προς Κύπρο, ανέρχονται στο 0.2% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Από το Brexit σε μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεαστούν πρώτα οι εξαγωγές, ακολούθως ο μεταναστευτικός παράγοντας, στη συνέχεια οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και τέλος ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Από την άλλη, τονίζεται ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κύπρο αν θα θέλει να διατηρήσει τις εξαγωγές και τους οικονομικούς συνδέσμους.

Source

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 + twenty =