Σφραγίδα συνταγματικότητας από το ΣτΕ στη συμφωνία συμβιβασμού Siemens – Δημοσίου

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή του σωματείου Ελλήνων Φορολογουμένων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η «συμφωνία συμβιβασμού» του 2012 της Siemens με το δημόσιο είναι αντισυνταγματική, κάνοντας λόγο για απώλεια του Ελληνικού Δημοσίου τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (2913/2017) απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση ακύρωσης Του Σωματείου Ελλήνων φορολογουμενων θεωρώντας πως δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους. Στην απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν πως η Πολιτεία έχει την δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Τρεις δικαστές μειοψήφησαν αναφέροντας πως έχει έννομο συμφέρον το σωματείο. Ανέφεραν δε πως εντός της εταιρίας είχε δημιουργηθεί εγκληματική οργάνωση, ότι δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και ότι το Ελληνικό Δημόσιο συγκάλυψε με την επίμαχη συμφωνία παράνομες ενέργειες όπως είναι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ.

Οι δικαστές που μειοψήφησαν έκριναν ότι η επίμαχη υπόθεση εμφανίζει «μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον» και τίθενται «σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 4 =